Despre ecografie
Sonografia sau Ultrasonografia
Este metoda de explorare imagistica prin care se pot vizualiza diferite structuri si organe cu ajutorul ultrasunetelor cu frecventa inalta. Este o metoda sigura, nu este invaziva si poate fi repetata de cate ori este nevoie. O aplicatie speciala a ecografiei este elastografia, prin care se studiaza densitatea unui nodul (mamar sau tiroidian). Majoritatea examinarilor ecografice se fac in modul 2D, imaginile fiind obtinute prin sectiuni succesive la nivelul organelor si structurilor. Ecografia 3D presupune reconstructia unei imagini statice, dupa ce s-a efectuat achizitia acesteia in trei dimensiuni. Ecografia 4D permite vizualizarea imaginilor in trei dimensiuni (3D) dar in timp real (timpul fiind a patra dimensiune). O noutate o reprezinta tehnica 4D-Realistic Vue, ce permite vizualizarea realista a sarcinii (mai ales a fetei copilului) din diverse incidente, fiind utila pentru suplimentarea detaliilor anatomice in diagnosticul malformatiilor fetale.
Imagistica medicală cu ultrasunete trebuie utilizată numai pentru diagnosticul medical. Scanarile in timpul sarcinii nu trebuie efectuate cu scopul exclusiv de a produce videoclipuri sau fotografii suveniruri.
Ecografia 2D
O aplicatie speciala a ecografiei este elastografia, prin care se studiaza densitatea unui nodul (mamar sau tiroidian). Cu cat acesta este mai dur (cu elasticitate mai scazuta), cu atat creste suspiciunea de malignitate. Informatiile sunt cuantificate in scorul UENO-TSUKUBA. Un rol important il constituie evaluarea Doppler color, pulsat sau power Doppler, cu masurarea indicilor de pulsatilitate si rezistivitate ai arterelor. Examinarea ecografica a sarcinii se poate face de la 4 saptamani gestationale, cand scopul principal este confirmarea sarcinii, pozitia acesteia si viabilitatea. Morfologia fetala de trimestrul I se realizeaza intre 11 sapt si 13 sapt si 6 zile, urmarindu-se cele 8 semne ultrasonografice de detectare a eventualelor anomalii cromozomoiale : osul nazal, translucenta nucala, plexurile coroide, dilatarea ventriculilor laterali cerebrali, ecogenitatea intestinului subtire, prezenta dilatatiilor bazinetului renal, lungimea oaselor mari, spotul hiperecogen din ventriculul stang. Ecografia de trimestrul I poate detecta 60-80% dintre malformatiile cromozomiale. In asociere cu testarea serologica (dublu test) rata de depistare a acestora poate depasi 90%. Morfologia de trimestrul II (ideal intre sapt 20-24) permite evaluarea cu precizie mare a dezvoltarii fatului si a organelor acestuia. Se urmareste in detaliu dezvoltarea capului si a structurilor acestuia, evaluarea fetei fatului, a toracelui (plamani, cord), a abdomenului, coloanei vertebrale si membrelor. Se evalueaza placenta, lichidul amniotic si colul uterin. Se efectueaza masuratorile Doppler in ACM, AO si arterele uterine. Morfologia de trimestrul III se efectueaza in jurul sapt 32 si este foarte importanta pentru stabilirea gradului de maturare a placentei, a cantitatii de lichid amniotic si pentru depistarea eventualei insuficiente de crestere intrauterina a fatului. Se evalueaza din nou toate organele fatului, se efectueaza toate masuratorile biometrice alaturi de examinarea Doppler a ACM, AO si a arterelor uterine. Ecografia sanului este indicata la orice varsta, mai ales la pacientele tinere ca prima intentie sau in completarea mamografiei. Evaluarii ii este atribuit un scor BI-RADS in functie de care se ia atitudinea terapeutica ulterioara (coroborand aceste informatii cu scorul UENO-TSUKUBA).
Ecografia 3D/4D/5D
Ecografia 3D presupune reconstructia unei imagini statice, dupa ce s-a efectuat achizitia acesteia in trei dimensiuni. Ecografia 4D permite vizualizarea imaginilor in trei dimensiuni (3D) dar in timp real (timpul fiind a patra dimensiune). O noutate o reprezinta tehnica 4D-Realistic Vue, impresionanta ca imagine mai ales in obstetrica, ce permite vizualizarea realista a sarcinii (mai ales a fetei copilului) din diverse incidente, fiind utila pentru suplimentarea detaliilor anatomice in diagnosticul malformatiilor fetale. Tehnica 5D presupune masuratori automate prin achizitionarea volumelor in 4D. In ecografia endovaginala, aceasta metoda permite foliculometria automata (identificarea si masurarea tuturor foliculilor ovarieni in momentul examinarii). Evaluarea este utila mai ales la pacientele care sunt supuse monitorizarii ovulatiei sau stimularii ovariene in scopul inseminarii artificiale sau fertilizarii in vitro.